Wizytówka hotelu – restauracja. Zobacz, jak się ją urządza!

Restauracja w hotelu podwyższa jego rangę i przyciąga klientów, nie tylko tych zainteresowanych noclegiem. Stanowi prawdziwą ozdobę, wręcz wizytówkę, w związku z czym równocześnie powinna oferować wygodę, smaczne jedzenie i cieszyć oko. Czego dopilnowuje się przy jej urządzaniu i jak osiąga się efekt wow?

Przestrzeń

Większość nowych restauracji projektuje się tak, by sala dla gości zajmowała 50-70% powierzchni lokalu. Stoliki rozstawia się w sposób, który pozwala zmieścić ich jak najwięcej, ale jednocześnie zachowuje się przy nich odpowiednio dużą ilość miejsca, pozwalającą każdej z osób wygodnie usiąść. Między stolikami zostawia się spore odstępy umożliwiające kelnerom swobodne przechodzenie, a osobom niepełnosprawnym bezproblemowe przemieszczanie się między nimi.

Jeżeli zaś chodzi o zagospodarowanie przestrzenne kuchni, wydziela się strefy: przygotowywania posiłków, przechowywania produktów (magazyn, lodówki) oraz zmywania naczyń. Ważne, żeby poruszanie się „szlakami komunikacyjnymi” odbywało się swobodnie, dlatego nie stawia się na torze ich przebiegu żadnych przeszkód. Oczywiście każdy z pracowników musi mieć zapewnioną dostatecznie dużą przestrzeń do wykonywania obowiązków oraz bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Resztę powierzchni obiektu przeznacza się na toalety i pomieszczenia socjalne.

Aranżacja

Dziś stawia się na oryginalność, więc tradycyjne projekty, gdzie królowały ciężkie, grube kotary czy lampy z koronkowymi abażurami, powoli odchodzą do lamusa. Teraz w cenie jest minimalizm, nowoczesność, naturalny efekt, zatem wnętrza restauracji często wykańcza się takimi materiałami jak kamień, beton, drewno, szkło i metal. Powodzeniem cieszą się geometryczne, proste kształty, dekoracyjne sufity, awangardowe zdobienia. Zwykle stylistykę dopasowuje się do charakteru wnętrza, standardu, jaki oferuje, serwowanych dań. Rezygnuje się z nadmiernego przepychu czy dużej ilości ozdób na rzecz widnych przestrzeni kuszących przytulnym, wytwornym klimatem.

W centralnym miejscu zazwyczaj stawia się bar, ale też niejednokrotnie pojawia się tam otwarta kuchnia, która ma stanowić element wyróżniający lokal, wzbudzać ciekawość klientów. Śledzenie, jak powstaje zamówiona potrawa, stanowi nie lada frajdę, więc coraz więcej lokali decyduje się usytuować ją nie na zapleczu, a właśnie na widoku. Oczywiście nie sposób też nie wspomnieć o jakości wyposażenia. Restauracyjne meble nie tylko powinny świetnie wyglądać, ale i wykazywać trwałość, podwyższoną odporność na uszkodzenia mechaniczne, dobrze znosić wzmożoną eksploatację.

Wygląd stolików

Tym, co w lokalu gastronomicznym najpierw rzuca się w oczy, jest wygląd stolików. Za ich elegancką prezencję odpowiadają gładkie lub zdobione obrusy do restauracji, dobrane pod względem kolorystycznym do całości wystroju. Natomiast na miejsca siedzące zakłada się pokrowce na krzesła (zwykle szyje się je na miarę, żeby dobrze przylegały do stelaża, a ich dół nie powłóczył po ziemi). Dzięki temu wszystkie wyglądają jednakowo, aranżacja jest spójna i dopracowana pod względem estetycznym. Na stołach układa się jeszcze wazony ze świeżymi kwiatami, świece, serwetki, kieliszki bądź szklanki oraz sztućce.

Zaplecze kuchenne

Na koniec, w kilku słowach, postanowiliśmy wspomnieć o zapleczu gastronomicznym. Jeśli kuchnia nie powstanie na sali, to przeważnie organizuje się ją w osobnych pomieszczeniach. Wyposaża się ją w wytrzymałe meble, najczęściej zrobione ze stali nierdzewnej, które za sprawą gładkiej powierzchni łatwo utrzymać w higienicznej czystości, dużą ilość blatów roboczych oraz sprzęty m.in. chłodnie, zamrażarki, zlewy, piece, kuchenki, frytkownice, płyty do grillowania. Dba się w niej też o dobrą wentylację, by zapachy gotowania nie przedostawały się na salę i montuje klimatyzację, żeby w zależności od potrzeb regulować temperaturę powietrza.

Forum-Firm.pl

Redakcja serwisu Forum-Firm.pl. Piszemy dla Was o biznesie!

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Portal powstał z myślą o ludziach prowadzących własny biznes, którzy szukają przydatnych informacji w internecie, a my im podpowiadamy jak prowadzić własną firmę.